فهرست مطالب

فصلنامه تغذیه آبزیان
سال هشتم شماره 2 (پیاپی 20، تابستان 1401)

  • تاریخ انتشار: 1402/03/12
  • تعداد عناوین: 6
|
  • سلماز کاکشیان، سلماز شیرعلی*، احمد سواری، حسین نجف زاده ورزی، محمد ذاکری صفحات 1-10
    در این تحقیق، تاثیر عصاره گیاه فیتواستروژن سیر بر بلوغ غدد جنسی و سطوح هورمون های استروژن و پروژسترون در ماهی شانک زردباله بررسی شد. به این منظور، 60 عدد ماهی شانک زرد باله از تالاب ناصری در استان خوزستان صید و به آزمایشگاه منتقل شدند. ماهیان در چهار گروه شامل یک گروه کنترل و سه گروه دریافت کننده عصاره سیر با دوزهای 5/0، 1 و 2% وزن غذا تیمار بندی شدند. هر تیمار شامل سه تکرار بود. ماهیان به مدت 14 روز به میزان 3 % وزن بدنشان و دو بار در روز غذادهی شدند. برای بررسی بافت شناسی، نمونه برداری از غدد جنسی و برای بررسی سطوح هورمون ها، نمونه برداری از سیاهرگ دمی ماهیان در روزهای صفر، 7، 10 و 14 انجام شد. نتایج بررسی بافت شناسی نشان داد که عصاره سیر در کمترین دوز سبب کاهش میزان زرده سازی شد، اما در دوزهای بالاتر سبب افزایش میزان زرده سازی و گرایش غدد جنسی این ماهی هرمافرودیت به سمت ماده بودن شد. بیشترین میزان زرده سازی در دوز 1 در روز دهم گزارش شد. در مجموع، افزایش میزان این عصاره در ابتدا سبب افزایش تعداد فولیکول ها در مرحله زرده سازی و پیشبرد بلوغ تخمدان شد، اما دوزهای بالاتر و همچنین، افزایش زمان تجویز عصاره، نتیجه عکس داشت. اندازه گیری سطوح هورمون ها تغییر معنی داری را در سطوح پلاسمایی آن ها در طی آزمایش نشان داد، به طوری که افزایش سطح هورمون استروژن در هر سه دوز تجویزی و افزایش سطح هورمون پروژسترون در دوزهای بالاتر (1% و 2%) مشاهده شد (05/0>p). نتایج مطالعه حاضر حاکی از تاثیر عصاره فیتواستروژن سیر بر رشد و بلوغ تخمدان هاست.
    کلیدواژگان: فیتواستروژن، تخمدان، بیضه، استروژن، پروژسترون
  • رضا اکرمی* صفحات 11-23
    فناوری بایوفلاک یک سازگان آبزی پروری سازگار با محیط زیست است که در آن مواد مغذی به طور مداوم بازیافت و مجددا استفاده می شوند. در این سازگان، عملکرد رشد، کیفیت آب و هزینه های تولید باید در نظر گرفته شوند. هدف مطالعه حاضر ارزیابی پرورش متراکم ماهی کپور معمولی با استفاده از فناوری بایوفلاک در محیط بسته بود. یک تیمار بایوفلاک با حداقل تعویض آب و یک گروه شاهد با 30% تعویض آب روزانه در 3 تکرار انتخاب شد. بچه ماهیان (40 گرمی) با تراکم 2 کیلوگرم در مترمکعب در مخازن حاوی 400 لیتر آب ذخیره سازی و به مدت 18 هفته پرورش داده شدند. ملاس با نسبت کربن به نیتروژن 1:20 به مخزن بایوفلاک اضافه شد. در این مطالعه، در تیمار بایوفلاک در مقایسه با گروه شاهد آمونیاک کل، نیتریت، نیترات و کل جامدات معلق افزایش معنی دار (05/0>p) و pH کاهش معنی دار (05/0>p) داشت. عملکرد رشد و زی توده نهایی بین تیمار بایوفلاک و شاهد تفاوت معنی دار نداشتند (05/0>p). ضریب تبدیل غذایی در گروه شاهد بالاتر از تیمار بایوفلاک بود (05/0>p). مصرف آب به ازای هر کیلوگرم ماهی کپور تولید شده در گروه شاهد 12 برابر بیشتر از گروه بایوفلاک بود. می توان نتیجه گیری کرد پرورش ماهی کپور معمولی در سازگان بایوفلاک مقرون به صرفه بوده و باعث صرفه جویی در مصرف آب و غذا با کمینه تخلیه پساب می شود، بدون اینکه روی رشد و بازماندگی ماهی تاثیر منفی داشته باشد.
    کلیدواژگان: بایوفلاک، محیط بسته، رشد، مصرف آب، کپور معمولی
  • فاطمه افشاری، ابراهیم ستوده*، سید احمد قاسمی، منصور طرفی صفحات 25-37

    در این مطالعه تاثیر جیره های غذایی حاوی سطوح مختلف افزودنی حاوی اسید های آلی، سینامالدهید و نفوذپذیر کننده بر برخی از شاخص های رشد و بافت روده میگو ی پا سفید غربی (Litopenaeus vannamei) بررسی شد. برای این منظور، پنج جیره با پروتیین یکسان (38%) حاوی سطوح مختلف 3، 6، 9 و 12 گرم افزودنی تجاری بایوترونیک تاپ 3 در کیلوگرم غذا فرموله، و یک جیره غذایی فاقد افزودنی نیز به عنوان شاهد در نظر گرفته شد. میگو ها به صورت تصادفی در 15 مخزن فایبرگلاس 300 لیتری حاوی آب دریا (20 میگو در هر مخزن) و هر تیمار آزمایشی در سه تکرار قرار گرفتند. غذادهی میگو ها به میزان 7% وزن بدن سه وعده در روز انجام شد. در پایان آزمایش میانگین وزن نهایی در میگو های تغذیه شده با جیره های حاوی افزودنی به طور معنی دار بالاتر از گروه شاهد بود (05/0>p). بالاترین میانگین وزن نهایی در تیمار حاوی 3 گرم افزودنی مشاهده شد، اما افزودن سطوح بالاتر این افزودنی اثر معنی دار بر وزن نهایی میگوها نشان نداد (05/0>p). ضریب تبدیل غذایی گروه های تغذیه شده با جیره های حاوی افزودنی بجز گروه تغذیه شده با 9 گرم افزودنی نسبت به گروه شاهد به طور معنی دار پایین تر بود (05/0>p). بررسی ساختار بافتی روده نشان داد که به کارگیری این افزودنی در خوراک میگو باعث افزایش ارتفاع پرزهای روده می شود. در مجموع، با توجه به یافته های این تحقیق، گنجاندن 3 گرم در کیلوگرم افزودنی بایوترونیک تاپ 3 در خوراک می تواند موجب بهبود رشد و ساختار بافتی روده میگوی سفید غربی شود.

    کلیدواژگان: میگوی وانامی، اسیدهای آلی، سینامالدهید، ضریب تبدیل غذایی، بافت روده
  • سارا پورحسین سارمه* صفحات 39-52
    خصوصیاتی مانند تامین انرژی، فراهم کردن اسیدهای چرب ضروری مورد نیاز ماهی و کمک به جذب مواد مغذی محلول در چربی، چربی را به یک عامل تاثیرگذار مهم در آبزیان تبدیل کرده است. نظر به اینکه افزایش مصرف جهانی روغن ماهی در آبزی پروری عرضه آن را در آینده با مشکل مواجه خواهد کرد، جایگزین هایی ارزان و به سهولت در دسترس که کاربرد آنها موجب اختلال در رشد ماهی و یا کیفیت فیله نشود، چالش اصلی در فرآیند تغذیه ماهیان خاویاری است. روغن های گیاهی به عنوان قابل توجه ترین چربی های جایگزین در فرموله کردن جیره غذایی ماهیان در نظر گرفته شده اند. با وجود این، ماهیان به سطح مشخصی از چربی نیاز دارند و چربی در مقادیر بالاتر و یا پایین تر از این سطح مطلوب می تواند تهدیدی برای رشد و حتی سلامت ماهی باشد. بنابراین، بررسی سطح بهینه چربی جیره غذایی برای ماهیان پرورشی با ارزش اقتصادی بالا ضروری است. از این رو، با توجه به اهمیت زیستی (تکاملی، جغرافیایی، ریخت شناختی، تشریحی و فیزیولوژیک) و ارزش اقتصادی (زیست محیطی، تفریحی، آبزی پروری) بالای ماهیان خاویاری، ضرورت دارد تا نوع و سطح مطلوب چربی غذایی آنها بررسی شود. این رویکرد با معرفی روغن های گیاهی مختلف و کاربرد آنها در تغذیه ماهیان خاویاری، درک واقعی تر از نیازهای تغذیه ای این گونه های ارزشمند را ارایه می کند که به مدیریت بهتر ذخایر ماهیان خاویاری و تولید پایدارتر آنها کمک خواهد کرد.
    کلیدواژگان: روغن ماهی، روغن گیاهی، ماهیان خاویاری، منبع لیپید، حفاظت
  • تکاور محمدیان*، غزل اسکویی نژاد منفرد، محمد راضی جلالی، منصور طرفی موزان زاده صفحات 55-70
    این مطالعه با هدف تعیین اثر تجویز مختلف پروبیوتیک ها بر تغییرات فراسنجه های بیوشیمیایی بچه ماهیان باس دریایی (Lates calcarifer) انجام شد. تعداد 420 بچه ماهی باس دریایی با میانگین وزن 5/4 ± 34 گرم تهیه و به طور تصادفی در قالب هفت گروه با سه تکرار (هر تکرار 20 عدد ماهی) تقسیم و به مدت 90 روز با جیره‏های آزمایشی تغذیه شدند. گروه‏ یک شامل سویه های مختلف لاکتوباسیلوس پلنتاروم؛ گروه دو شامل لاکتوباسیلوس پلنتاروم، لاکتوباسیلوس بولگاریکوس، لاکتوباسیلوس اسیدوفیلوس و لاکتوباسیلوس رامنوسوس به صورت ترکیبی (ترکیب لاکتوباسیلوس ها)؛ گروه سه شامل ترکیب جیره های یک و دو و باسیلوس سریوس و باسیلوس ترنجیینسوس (دارای خواص کویروم کوینچینگ) که به صورت دو هفته درمیان به ماهی ها تجویز شد. گروه 4 (شاهد) بدون پروبیوتیک بود. گروه های پنج، شش و هفت مشابه گروه های یک، دو و سه بودند که به صورت ادامه دار به ماهی ها تجویز شدند. نتایج نشان داد مقدار کلسترول سرم خون در انتهای آزمایش در تیمار هفت نسبت به گروه شاهد افزایش معنی داری داشت. کلسیم در تیمار سه بیشترین مقدار را نسبت به دیگر تیمارها نشان داد. مقدار پروتیین تام در انتهای آزمایش در تمام تیمارها نسبت به گروه شاهد کاهش نشان داد. در مورد مقدار آلبومین سرم نیز بیشترین مقدار مربوط به گروه شش بود. گروه هفت بیشترین مقدار تری گلیسرید و گلوکز را در انتهای آزمایش نشان داد. کمترین مقدار ALP مربوط به گروه یک و کمترین مقدار AST مربوط به گروه شش بودند، در حالی که مقدار ALT تفاوت معنی دار نشان نداد. در سنجش مقدار Cpk و HDL کمترین مقدارها متعلق به گروه یک بودند. به طور کلی می توان نتیجه گرفت که استفاده از مخلوط پروبیوتیک ها به صورت ناپیوسته می تواند اثرات مثبتی  بر فراسنجه های بیوشیمیایی خون اعمال کند.
    کلیدواژگان: استراتژی تغذیه ای، لاکتوباسیلوس ها، باسیلوس سرئوس، باسیلوس ترنجیئنسوس، فراسنجه های بیوشیمیایی، ماهی باس دریایی آسیایی
  • سید محمد صلواتیان*، رضا رجبی نژاد، شقایق مقدم، سید افشین امیری سندسی، رودابه روفچایی، سید فخرالدین میرهاشمی نسب، مهدی مومنی توتکله صفحات 71-80
    تحقیق حاضر به منظور بررسی تاثیر جایگزینی روغن ماهی با روغن ذرت در جیره غذایی و تاثیر آن بر عملکرد رشد و ترکیبات بیوشیمیایی بچه ماهیان سفید انگشت قد انجام شد. به این منظور، 240 عدد بچه ماهیان انگشت قد با میانگین وزنی 6/0 ± 05/6 گرم و میانگین درازای کل 3/0 ± 7 سانتی متر در 12 مخزن با تراکم 20 عدد در هر مخزن و در چهار تیمار مختلف صفر (گروه شاهد)، 25، 50 و 75% روغن ذرت با جیره غذایی فرموله شده با درصد پروتیین، چربی و سطح انرژی یکسان در یک دوره هشت هفته ای آزمایش شدند. بر اساس نتایج، در تیمارهای مختلف از نظر شاخص های ضریب تبدیل غذایی، نرخ کارایی پروتیین، ضریب رشد، افزایش وزن، افزایش درازا، میانگین رشد روزانه، میانگین ضریب چاقی، درصد بازماندگی، درازای نهایی، وزن اولیه و وزن نهایی اختلاف معنی داری وجود نداشت (05/0<p). همچنین بررسی ترکیب لاشه بچه ماهیان نیز بین تیمارهای مورد بررسی از نظر درصد رطوبت و درصد خاکستر لاشه اختلاف معنی دار آماری مشاهده نشد (05/0<p)، ولی از نظر درصد پروتیین و درصد چربی لاشه بین کلیه تیمارها اختلاف معنی دار آماری به دست آمد (05/0>p). بنابراین، بر اساس نتایج، جایگزینی تا سطح 75% روغن ذرت به جای روغن ماهی در ترکیب جیره بچه ماهیان سفید تاثیر منفی بر عملکرد رشد و بازماندگی ندارد.
    کلیدواژگان: روغن ذرت، عملکرد رشد، جایگزینی، بچه ماهی سفید
|
  • Solmaz Kakeshian, Solmaz Shirali *, Ahmad Savari, Hossein Najafzadehvarzi, Mohammad Zakeri Pages 1-10
    In this study, the effects of garlic phytoestrogen extract on gonad maturation along with estrogen and progesterone levels in yellowfin seabream (Acanthopagrus latus) were investigated. A total of 60 yellowfin seabreams were caught from Naseri pond in Khuzestan Province, Southwest Iran and transported to the laboratory. Fish were treated in four groups receiving garlic extract with doses of 0 (control), 0.5, 1 and 2 % of diet (T1, T2 and T3, respectively). Each treatment consisted of three replicates. The fish were fed twice a day at 3% of body weight for 14 days. For histological study, samples were taken from the gonads. In order to assay the hormone levels, samples were taken from the caudal vein of the fish on days 0, 7, 10 and 14. The histological results showed that garlic extract in the lowest dose caused a decrease in vitellogenesis, however, in higher doses an elevation in vitellogenesis and also the tendency of this hermaphrodite fish gonads to be female. The highest amount of vitellogenesis was reported in T1 on 10th day. In total, elevating in the amount of this extract initially upraised the number of vitellogenic follicles and promotion of ovarian maturation. However, higher doses and also increasing the administration time of the extract exhibited inverse results. Measuring the levels of hormones showed a significant change in their plasma levels during the experiment, so that an increase in level of estrogen was observed in all three prescribed doses and an increase in level of progesterone was observed in higher doses (T2 and T3; p<0.05). The results of the present study indicate the effect of garlic phytoestrogen extract on growth and maturation of ovaries.
    Keywords: Phytoestrogen, Ovary, testis, estrogen, Progesterone
  • Reza Akrami * Pages 11-23
    Biofloc technology is an environmentally aquaculture production system in which nutrients are continuously recycled and reused. In this technology, growth performance, water quality and production costs need to be considered. The objective of this study was to evaluate intensive culture of common carp (Cyprinus carpio) in indoor biofloc system (BFT). One biofloc treatment with minimum water exchange and one control with 30% renewal water in triplicates were managed. Fish (40 g in weight) were stocked in 400 L fiberglass tanks at a density of 2 kg/m3 and 18-week experiment was conducted. Mollasses was added to the biofloc tanks at a C:N ratio of 20:1. In this study, biofloc treatment exhibited significantly higher mean total ammonia, nitrite, nitrate, alkalinity, total suspended solid and lower pH than the control (p<0.05). Growth parameters and final biomass did not differ significantly between BFT and control. Feed conversion ratio was higher (p<0.05) in the control than in the BFT treatment. Water consumption/kg common carp produced in the control was 12 times higher than in the BFT group. It can be concluded that farming common carp in BFT system is more economic in saving great amount of feed and water with minimal discharge of pollutants without negative effects on carp growth.
    Keywords: Biofloc, Indoor system, Growth, Water consumption, Common carp
  • Fatemeh Afshari, Ebrahim Sotoudeh *, Ahmad Ghasemi, Mansour Torfi Mozanzadeh Pages 25-37

    This study investigated the effects of feed additive containing organic acids, cinnamaldehyde and permeabilizers on growth rate and intestine structure of whiteleg shrimp (Litopenaeus vannamei). So, five isoproteic (∼38%) diets containing different levels of 3, 6, 9 and 12 g/kg (T3, T6, T9 and T12, respectively) commercial additive Biotronic Top 3 were formulated and a diet without this additive were considered as a control. Shrimps (2.7 g in average weight) were randomly placed in fifteen 300-liter fiberglass tanks containing sea water (20 shrimps in each tank) and each experimental treatment was in triplicate. Shrimps were fed at the rate of 7% of their body weight three times a day. At the end of the experiment, the average final weight in shrimps fed with diets containing additives was significantly higher than the control group (p<0.05). The highest average final weight was observed in T3. However, the addition of higher levels of this additive did not show any significant effect on the final weight of shrimps (p>0.05). The food conversion ratio in the treatments fed with additives, (except for T9) was significantly lower than the control group (p<0.05). Examining the shrimp intestine showed that using this additive elevated the height of the intestinal villi. In general, according to the findings of this study, dietary supplementation of Biotronic Top 3 at 3 g/kg can enhance the growth rate and intestine histology of whiteleg shrimp.

    Keywords: Whiteleg shrimp, Organic acid, Cinnamaldehyde, Feed conversion ratio, Intestinal structure
  • Sara Pourhosein-Sarameh * Pages 39-52
    Features such as providing energy, essential fatty acids needed by fish and aid to absorb fat-soluble nutrients have made fat an important influencing factor in aquaculture. Given the increased global consumption of fish oil in aquaculture, it will be difficult to supply it in the future. The inexpensive and easily available alternatives, which do not cause disturbance the growth of fish or fillet quality is the main challenge in the sturgeon feeding process. Vegetable oils are considered as the most noteworthy source of alternative fats in dietary formulations of fish. However, fish needs a certain level of fat, and fat in amounts higher or lower than this desirable level can be a threat to the growth and even the health of the fish. So, it is important to explore the optimal measure of dietary lipid for aquatic animals with high economic value. Hence, due to the biological importance (evolutionary, geographical, morphological, anatomical and physiological) and economic value (environmental, recreational, aquaculture) of sturgeon fish, it is necessary to investigate and research the type and optimal level of dietary lipids. This approach, by introducing different vegetable oils and using them in the nutrition of sturgeon, provides a more realistic understanding of the nutritional needs of these valuable species, which will help to better manage sturgeon stocks and their more sustainable production.
    Keywords: Fish Oil, Vegetable oil, Sturgeon, Lipid source, Protection
  • Takavar Mohammadian *, Ghazal Oskooie Nejad Monfared, Mohammad Razi Jalali, Mansour Torfi Pages 55-70
    This study was conducted with the aim of determining the effect of different probiotics administration on alterations in biochemical parameters of juvenile sea bass (Lates calcarifer). Four hundred and twenty sea bass with an average weight of 34 ± 4.5 g were prepared and randomly divided into seven groups with three replications (40 fish in each replication) and fed with experimental diets for 90 days. The experimental treatments included: group 1 (T1): different Lactobacillus plantarum sp.; group 2 (T2): L. plantarum sp., L. bulgaricus, L. acidophilus and L. rhamnosus in a combined form (combination of lactobacilli); group 3 (T3): the combination of diets 1 and 2 as well as Bacillus cereus and B. thuringiensis which was administered to fish every two weeks; group 4 was the control group without probiotics (C4). In addition, groups 5, 6 and 7 (T5, T6 and T7) were similar to groups 1, 2 and 3 which were continuously fed to fish. The results showed that there was a significant increase in blood serum cholesterol at the end of the experiment in T7 compared to the control group. The calcium level in T3 showed the highest amount compared to other treatments. All treatments showed a decreased amount of total protein at the end of the experiment compared to the control (C4). Moreover, the highest value was related to T6. T7 exhibited the highest amount of triglycerides and glucose at the end of the experiment. In case of liver enzymes, the lowest serum ALP level was found in T1 and the lowest AST in T6, while serum ALT level did not display any significant difference in any group. In cases of Cpk and HDL, the lowest values belonged to T1. In general, it can be concluded that the use of a mixture of probiotics in a pulse administration can cause positive effects on the blood biochemical parameters of L. calcarifer.
    Keywords: Feeding strategy, Lactobacillus, Bacillus cereus, Bacillus thuringiensis, biochemical factors
  • Seyed Mohammad Salavatian *, Reza Rajabinejad, Shaghaeieg Mogaddam, Seyed Afshin Amiri Sendesi, Rudabeh Rufchaie, Seyed Fakhraddin Mirhasheminasab, Mehdi Momeni Totkale Pages 71-80
    The high price of fish oil increases the cost of fish feed. So, using vegetable oils can significantly reduce its cost. Therefore, this study was investigated the effects of replacing fish oil with corn oil in the diet on the growth performance and biochemical composition of R. kutum fingerlings. In this study, twelve 100-L fiberglass tanks were used, each containing 20 fingerlings (6.05 ± 0.6 g in average weight and 7 ± 0.3 cm in average total length). The fish fed with four diets with the same protein, fat and energy including: T0 (control treatment), 25, 50 and 75% replacement of corn oil (T1, T2 and T3). The fingerlings were fed three times for 8 weeks and based on 3% of body weight. At the end of the experiment, growth rate, physical and chemical characteristics of water and biochemical composition of the carcass were measured. In this study, no statistically significant differences were observed between the treatments in terms of food conversion coefficient, protein efficiency coefficient, specific growth rate, body weight gain, length increase percentage, average daily growth, condition factor, survival rate, initial length, final length, initial weight and final weight (p>0.05). There was also no significant difference between the treatments in terms of carcass moisture and ash (p>0.05). However, significant differences were found in terms of the fish protein and fat among the treatments (p<0.05). Hence, the replacement of corn vegetable oil up to 75% with fish oil does not exhibit any negative effect on the growth performance of R. kutum.
    Keywords: Corn oil, Growth Performance, replacement, Rutillus kutum